Bibliografija
“Historija est testis temporum, lux veritatis, vita memorie, magistra vitae, nutia vetustatis.
”( Historija je svjedok vremena, svjetlost istine, život uspomene, učiteljica đivota, vijesnik davnine.), M.T.Ciceron.

Knjigu, “Kako je nastala zemlja Bosna”, napisao sam 2003. godine. Naime, na nagovor mog mlađeg sina Benjamina, svoje zabilješke o historiji Bosne, pretočio sam u jednu svojevrsnu knjigu. Pisana je za moju dušu i bez namjere njenog publikovanja. Bila je dostupna samo članovima moje obitelji i nekolicini dobrih prijatelja. Ovdje možete vidjeti naslovnicu knjige koju je uradio moj stariji sin Sanjin. Pišući o znamenitostima Gradačca, knjiga mi je ponovo došla pod ruku i sječanje na nju želim podijeliti sa vama. Klikom na naslovnicu otvorit ćete knjgu za čitanje.

BIBLIOGRAFIJA

- Esad Sarajlić, Gradačac 1945-1991. Gradačac, 2003.
- Esad Sarajlić, Gradačac sa okolinom u prošlosti, Gradačac, 2007
- Esad Sarajlić, Historijski razvoj srednjoškolskog obrazovanja u Gradačcu do 1995., Gradačac, 2011.
- Esad Sarajlić, JU osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Gradačac (1962-2012)
- Mehmedalija Tufekčić,Gradačac u 1941 godini
- Esad Tihić, Gradačac od 1941 do 1945. Gradačac, 2000.
- Esad Zukić i Sejad Berbić, 60 godina zdravstva u Gradačcu, Gradačac. 2004.
- Hamdija Kreševljaković, Kapetanije u Bosni i hercegovini, Sarajevo 1980.
- Husnija Kamberović, Husein-kapetan Gradaščević (1802-1834) Biografija, Sarajevo, 2002.
- Muhamed Hadžijahić, Gradačac i okolina. (Rukopis Nacrta za monografiju koja nikad nije štampana)
- Mustafa Imamović, Historija Bošnjaka, Sarajevo 1997.
- Nijaz Duraković, Proklestvo Muslimana, Tuzla, 1998.
- Sadik Šehić, Gradačac-Turistiški i privredni vodić, Gradačac,1990.
- Sadik Šehić, Zmaj od Bosne, Tuzla, 1991.
- Sadik Šehić, Sumbulški zapisi Mula Vrcanije, Tuzla, 1998.
- Sadik Šehić, 112. godina gradačačkog suda, Gradačac, 1999.
- Sadik Šehić, Romski snovi o krilatom konju.
- Suad Krajnović, Građanin provincije
- Feri Midžan, Kikičev put u smrt
- Hasan Kikić, Provincija u pozadini
- Hasan Kikić, HO-RUK
- Hasan Kikić, Bukve
- Ahmed Muradbegović, PonosVIDEO:
Moj govor povodom godisnjice rada "Elektrodistribucije" u ratnim uslovima
VIDEO:
Moj golubarnikVIDEO:
Bosno, zemljo - rodni zavičaju


VIDEO:
Djevojko lijepa šljivu oberi
02.04.2011.

KAD JE NASTALA I KO JE GRADIO KULU "ZMAJA OD BOSNE"

Kulu gradi Huso-kapetane,
Kulu gradi, prkosi veziru,
Alem diže, biserom ga niže....
Da li se ova narodna pjesma odnosi baš na gradnju kule u Gradačcu, poznate pod imenom Kula-Zmaja od Bosne. U novije vrijeme pojavljuju se mišljenja da ovu kulu nije gradio Husein-kapetan Gradaščević, već da je pjesma nastala kad je gradio svoj dvorac u selu Čardak kod Modrićeili kad je zidao sahat-kulu. Obzirom da nikada nisu vršena arheološka istraživanja na području Gradačca, odgovor na ovo pitanje treba potražiti u mišljenju historičara i predanjima starih ljudi, koja se uglavnom svode na to, da su osnovicu kamenog zida čitavog kompleksa, udarili još stari rimljani. Realno je predpostaviti da je i u Srenjovjekovnoj Bosni na tim zidinama bila neka utvrda koja je služila za vojne potrebe, jer su već postojale gradine u Srebreniku i Gračanici. Međutim, to je samo predpostavka, a ono što se sa sigurnošću zna je to, da se poslije pada Bosne pod tursku vlast, cijeli kompleks Gradine razvija po ustrojstvu turske organizacije. Čak je i u ovom periodu puno nepoznanica o tome ko je šta gradio ili dograđivao na ovom starom kompleksu.
Najčešće se iznose podaci da se Gradina počela preuređivati počev od 1765. godine, tj. u vrijeme vladavine Mehmed-kapetana Gradaščevića. Taj posao je nastavljen u periodu između 1795 i 1808. godine u vrijeme vlasti Osman-kapetana i navodno da je zavrsena u vrijeme Murat-kapetana Gradaščevića. Hajde da pokušamo ove navode potvrditi sa pisanim dokazima, a onda vidjeti šta je zaista gradio naš junak Husein. Pisanih tragova da se Gradina počela preuređivti za vrijeme Mehmed-kapetana počev od 1765. godine nemamo, ali postoji dokument iz 1785. godine iz kojeg se vidi da je u to doba postojala naša Gradina. Taj dokument je napisao zastavnik Božić iz Brodske pukovnije, koji je u špijunske svrhe proputovao jedan dio Bosne i tom prilikom o našem gradu napisao: “Mjesto leži dole nešto spram suženja doline, a djelomice blizu jednog potočića. GRADINA se nalazi na jednom obronku koji je sa sjeverne strane vrlo strm i stjenovit (spram jedne jaruge). Gradina se sastoji iz jednog DUGULJASTOG CETVEROUGLA od 45 koraka dužine i 30 širine, okružena sa približno 18 stopa visokim zidovima na kojima se nalaze na uglu, prema jugozapadu kao i na onome sa sjeveroistoka, osmerokutni tornjevi za topove. Na nešto pola sata od GRADINE (sjeveroistočno) nalazi se na jednom brežuljku usred vinograda jedan toranj od nekih pet stopa visine (kapetanovo vlasništvo) u kojem ljeti stanuje kapetan. Iz Božićeva opisa proizilazi da je već 1785 godine, osim Gradine, postojala još jedna kula, kao ljetna rezidencija kapetanova, a predpostavlja se da je bila na današnjem Kulinom Brdu, na Bagdalama. . Za vrijeme vladavine OSMAN-kapetana postoje pisani tragovi da je on izgradio dvije karaule kao ulaze u kompleks Gradine, a pošto postoji i treća karaula, za predpostaviti je da je i nju izgradio Osman kapetan. Logično pitanje proizilazi, zašto bi ovaj kapetan pravio karaule, ako kula već nije postojala kao kapetansko sjedište.
Ako je postojala ko ju je onda sagradio? Neko od prijašnjih kapetana iz porodice Gradaščevića ili mozda čak i neko iz doba dok je u Gradačcu bio agaluk, a iz tog perioda imamo pisani trag da je agalukom upravljao neki BAJRAM aga. U Sarajevu postoji pisani trag da se, pri postavljanju na tu funkciju, Bajram aga obavezao da će graditi utvrde i čardake kao odbrembeni sistem na tadašnjoj granici između Austrougarske i Turske.
Poslije Osmana, kapetansku vlast je preuzeo njegov sin MURAT i iz tog perioda postoji sačuvano pismo kojim on od bosanskog tefterdara (finansijski upravnik Bosne) traži da mu se pošalje nekoliko zidara kako bi dovršio započetu dogradnju tvrđave Ako je Murat-kapetan tražio ispomoć u zidarima, to znači da je gradio neki veći objekat, jer za manje radove, valjda je imao dovoljno zidara i u svom Gradačcu. Obzirom da smo iz Božićevog izvještaja vidjeli da je kula postojala još puno ranije, za predpostaviti je, da je Murat dograđivao zgradu “Konaka”, koja je tako postala sastavnim dijelom kule, a Gradina dobila izgled kakvog mi i danas pamtimo.
Šta je onda gradio HUSEIN-kapetan Gradaščević. Sigurni podaci postoje da je izgradio džamiju Husejniju, Sahat kulu i svoj privatni dvorac u selu Čardak kod Modriče. Nije isključena mogućnost da je i on dovršavao neke radove na samoj Gradini jer je činjenica da postoji sačuvano pismo kojim se on obraća vlastima u Hrvatskoj da mu dozvole uvoz cigle, koji je zbog nestašice, privremeno bilo zabranjeno izvoziti iz te zemlje. Međutim ne postoji ni jedan dokaz da je on tu ciglu upotrijebio baš za radove na Gradini, a s druge strane pouzdano se zna da je gradio svoj dvorac koji se nazivao i kao - Kula u Čardaku.. Cigla mu je bila potrebna i za dovršenje Sahat kule u Gradačcu jer je i danas vidljivo da je gornji dio te kule izgrađen od cigle.
No, bilo kako bilo, za našu Gradinu uobičajeno je da se zove imenom Kula Zmaja od Bosne i tako će vjerovatno ostati za sva vremena

GRADAČAC I NJEGOVE ZNAMENITOSTI KROZ HISTORIJU
<< 04/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

POSVETA

Ovaj blog posvećujem svom gradu i mojim sugrađanima sa kojima sam proveo najljepše godine života. U tom cilju, na jedan poseban način želim dati svoj doprinos i otrgnuti od zaborava sve one znamenitosti našeg grada koje čine njegovu dušu. Pri tome nemam pretenzija da pisem o historiji, ali ću se poslužiti historijskim činjenicama i podacima koje su historičari napisali i neka mi ne zamjere ako ih pojedinačno ne pomenem, jer sve što cu pisati, biće iz ljubavi prema mom gradu i ljudima koji su na bilo koji način vezani za Gradačac. Mirza Avdičević,
Marta, 2011.godine.


Pošalji email

SADRŽAJ
1.Područje Gradačca u prahstorijskom vremenu
2.Prvi pomen Gradačca u srednjovjekovnoj Bosni
3.Pominjanje Gradačca za vrijeme osmanske imperije
4.Ko je vladao Gradačcem prije Gradaščevića
5.Lirska pjesma koja nagovještava Husein-begovo rođenje
6.Porodični život Husein-kapetana Gradaščevića
7.Originalni portret Husein-kapetana Gradaščevića
8.Kad je nastala i ko je gradio kulu "Zmaja od Bosne"
9.Ko je autor pjesme sa Gradacca bijele kule
10.Smrt Husein-kapetana Gradaščevića i njegov mezar
11.Sviračka džamija i prva medresa u Gradačcu
12.Sviračka česma
13.Čardak Husein-kapetana Gradaščevića
14.Sahat kula
15.Džamija Husejnija
16.Bukvara i Begova džamija
17.Izgradnja crkava na području Gradačačke kapetanije
18.Fra Lovrin grob-svetište u Turiću kod Gradačca
19.Dva turbeta od kultnog značaja sa područja Gradačca
20.Prva biblioteka(kutubhana) u Gradačcu
21.Dom kulture-medresa Muradija
22.Sa Gradačca bijele kule
23.Francuski novac iz 17.stoljeća u Jelovče selu kod Gradačca
24.Nalazi grckog i rimskog novca sa područja Gradačca
25.Stećci sa područja Gradačca
26.Hadži efendijina česma
27.Izvor vode zvani Hlupan
28.Izvor vode Hazna
29.Izvor Gradašnice Starčevac
30.Zmajevac
31.Bezimeni izvor
32.Kamerom kroz Gradačac
33.Točak i Proboj
34.Banja Ilidža Gradačac
35.Gradačac za vrijeme Austro-Ugarske
36.Škola na Gradini-Gimnazija
37.Zgrada Javne biblioteke
38.Crvena škola
39.Dječije obdanište
40.Prva bolnica
41.Zgrada pošte
42.Popovička
43.Škola ucenika u privredi-ŠUP
44.Građanska škola, zgrada na Varoši koje više nema
45.Pravoslavna crkva sv. Ilije proroka u Gradačcu
46.Katolička crkva sv. Marka evanđeliste u Gradačcu
47.Gruntovnica i katastar
48.Gradačačka aleja
49.Kuća porodice Jahića
50.Kuća porodice Taslidžića
51.Vila na aleji
52.Kuća porodice Halilovića
53.Poslovni objekat Karla Manca
54.Poslovni objekat Danka Kabilja
55.Kuća obitelji Mihaljevića
56.Gradačac u vremenu Kraljevine Jugoslavije
57.Dio čaršije sa hotelom iz 1937. godine
58.Poslovni objekat porodice Šakića
59.Sarajlića Bina
60.Dio čaršije sa poslovnim objektom Marka Ivankovića
61.Ibrin han
62.Kuća Steve Stevića
63.Zvijezdino igralište
64.Kuća Cvjetanović Tadije
65.Bronzina kuća-kafana
66.Oraška trgovina
67.Miralemova kuća
68.Kuća gradačačkog boema Sulje Ibrahimbegovića
69.Kuća Asima Muftića- škola u Vidi
70.Rodna kuća književnika Ahmeda Muradbegovića
71.Rodna kuća književnika Hasana Kikića
72.Rodna kuća revolucionara Josipa Šibera
73.Gradačac za vrijeme II svjetskog rata i SFR Jugoslavije
74.Gradsko kino
75.Gradska pijaca
76.Željeznička stanica i pruga Gradačac’Modriča
77.Bio jednom jedan bazen
78.Gradačačke brijačnice
79.Čitaonica u Svircu
80.Alagina magaza
81.Fotografska radnja Jusufa Kadrića
82.Zgrada opštine Gradačac
83.48 godina postojanja Radio stanice Gradačac
84.Izletište Popovača
85.Jezero Hazna
86.Pjesma ljeta ’71
87.Jezero Vidara
88.Gradačačke sajdžinice
89.Stari dobri obućari
90.Gradačačke slastičarnice
91.Gradačačke pekare
92.Gradačačke aščinice i ćevabdžinice
93.Šezdeset godina sjećanja na jednu Vodicu
94.Priča o Popivodi
95.Gradačački krojački saloni
96.Gradačac-stolarske radionice
97.Čovjek koji je volio motore,Stefanović Risto-Branče
98.Majstori bez radionica, gradačački moleri
99.čovjek koji voli ljude i golubove
100.Nezić Sika
101.Zlatarske radionice i RTV servisi
102.Zanatske radionice sa zvukom metala
103.Gradačačke automehaničarske radionice
104.Ljudi za volanom-profesionalni vozači Gradačca
105.Čovjek koji je krpio lopte i kopačke, Radaković Ratko
106.Kahvedžinica ismeta Krajinovića
107.Male djelatnosti koje život ljudi čine ljepšim i udobnijim
108.Mustafa Škodrić – Mujo Škodra
109.Razvoj sportskih aktivnosti na području Gradačca - prvi dio
110.Razvoj sportskih aktivnosti na području Gradačca - drug dio
111.Šahovski klub “Gradacac”
112.Razvoj i tradicija KUD-ova u Gradačcu
113.Gradačac i njegovi muzički bendovi, igranke naše mladosti-prvi dio
114.Gradačac i njegovi muzički bendovi, igranke naše mladosti-drugi dio
115.Gradačac od kasabe do modernog grada
116.Gradačac 1968. godine, Penjarol-Truhla Višnja
117.Kraj – koji to možda i nije
118.Kraj koji to nije ni bio
119.Gradačački apotekar Hans Weys
120. Bračni par Angela i Milivoje Kunce
121. Vera i Rudolf Mlač
122. Ivo i Ljudmila Ungaro
123. Ibrahim Bahić
124. gubitak jedne mladosti
125. Braća Tipure
126. Akademski slikar i vajar, Bilajac Ibrahim
127. Gdje je mezar Husein-kapetana Gradaščevića
128. Fudbalska legenda, Safet Kikić - Ćire
129.Gradačački doajen, Jovan Stefanović sa suprugom Jelenom
130. Majka Munira i njene četiri spomenice
131. Kako je sve počelo-Sajam šljive
132. Pjesnik i književnik, Husein i Sadik Šehić
133. Naše gore list-Aleksandar (Saša) Mlač
134. Halil Nezić i njegov mlin
135. Telal viče po Gradačcu gradu
136. Čovjek koji je darovao svoju krv više od sto puta-Esad Skenderovic
137. Inicijativa za pronalazak mezara Husein-kapetana Gradaščevića
138. Ko je bio Prof.dr.sc.Mustafa Imamović
139. Pisac i historičar, mr.sc. Esad Sarajlić
140. Jesmo li prepoznali umjetnika, Zada Pazalja Šahdanović
141. Naše gore list-Pisac romana, Senad Imamović
142. Kako sam postao "Đokista"Kikić Jasmin iz Gradačca
143. Dinko Delić, muzičar i pjesnik koji svoja djela stvara ispred vremena u kojem živi


POSEBNI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAC POSJETA
595903

Powered by Blogger.ba