LIRSKA PJESMA KOJA NAGOVJEŠTAVA HUSEIN-BEGOVO ROĐENJEČitajući ovu prelijepu pjesmu, vjerovatno će te zapaziti njen naziv u kojem stoji da je to lirska pjesma, pa hajde da odmah vidimo zašto ta pjesma spada u lirsku poeziju i šta je to lirska poezija. Prije svega recimo da se još u antičkom dobu poezija dijelila na lirsku, epsku i dramsku, kao i to da je lirska poezija vjerovatno stara koliko i sam jezik, ili bar koliko i čovjekova potreba da iskazuje svoja osjećanja.
U početku je ona bila gotovo nerazdvojno vezana uz muziku i ples, kao dio jedne sinkretičke umjetnosti, koja je i danas svugdje popularna i u kojoj se pjesme pjevaju uz pratnju muzike i obično uz ritmičke pokrete tijela.
U antičkoj Grčkoj takve pjesme su najčešće pjevane uz pratnju nekog muzičkog instrumenta. Obično je to bila lira, pa je tako i nastala riječ lirska. Već kod nekih antičkih pjesnika, riječi pjesme su postale važnije od muzičke pratnje, pa je i sama pjesma sve više postajala samostalna jezička umjetnost pri ćemu se pjesme recituju bez muzike.

5 komentara

 1. 1.Pogrešno pišete ime Husejn-kapetana,pišete ga bez j(j) što ne priliči Jeziku Bo
  sa,pišete ga na način primjeren srpskom ili hrvatskom jeziku.Da je živ Husejn –
  kapetan,on bi vas smečovo zbovg toga.
  2.Husejn-kapetan nije beg,niti je beg bio,on je samo kapetan,a njegov čukundjed
  je bio Murad-beg.
  Nakon pobjede u drugom boju na Kosovu,pošto nije imao naslov(titulu),bez koje
  nije mogo biti postavljen za vezira Bosne,sa sjedištem u Travniku,Turci su
  mu, da nadoknade to,dali naslov paše.
  Naslov kapetana jeste u ravni ili iznad bega, ali se ne može mijenjati s beg-
  om.
  Eto toliko,Mirza, ovo zgodi Ph.Dr.Huseyn HUSELYA iz Modriče.

 2. Hoso iz Modrice! Sto se tice ispravnosti pisanja imena Husein-kapetana Gradascevica, kao i titule bega, pogledaj njegov potis ispod jedine slike koja predstavlja orginalni portet Gradascavica. Husein je bio beg, kao sto su bili i svi njegovi preci.

Komentariši