KO JE AUTOR PJESME “SA GRADAČCA BIJELE KULE”



Koliko puta ste, obavijeni aurom sevdaha, zapjevali pjesmu “Sa gradačca bijele kule”. Ako niste, onda ste je barem slušali. I jeste li se ikad zapitali ko je autor ove pjesme koja se toliko ukorijenila u bosanskom narodu, da je u neku ruku postala simbol BiH.
Najpoznatiji pjevač koji je izvodio ovu pjesmu je svakako bio Safet Isović, ali nikada nije pomenuo autora stihova ove popularne pjesme. Nije mi namjera upuštati se u razloge za to, ali želim čitaoce upoznati sa podatkom da se dvije lićnosti pominju kao autori ove pjesme.
Jedan od njih je najpoznatiji bosanski sazlija dr. Hašim Muharemović iz Srebrenika, a drugi je pjesnik iz Gradačca Husein Šehić.
Naime u jednom intervjuu sa dr. Hašimom Muharemovićem, koji je objavljen na http://www.camo.ch/sazlija.htm , novinar piše sljedeće:
Prve stihove ove pjesme ispjevao je kao mladić u vrijeme kad je išao u gradačačku gimnaziju, a nakon tri godine je napisao tekst, onakakv kakav se danas pjeva. Prvi put je uz saz zapjevao ovu pjesmu 1969. godine. Zakašnjelu satisfakciju za priznanje autorstva dozivio je tek poslije rata. Inače, Hašim Muharemović je doktor epidemiolog, a sviranjem na sazu se bavi iz hobija.
Što se tiče pjesnika, Huseina Šehića, podatak o tome da je on autor teksta pomenute pjesme imamo u knjizi njegovog sina Sadika Šehića, “Zmaj od Bosne”, Bosanska riječ-Bosnisches Wort, 1994, Wuppertal, Njemačka.
Na strani 80. je napisan tekst pjesme pod nazivom “Vjerna ljubav”, a kao autor teksta je naveden Husein (Ahmedov) Šehić. Ispod teksta je navedeno da je pjesmu komponovao dr. Hašim Muharemović i snimio ploču 1974. god. u “Jugoton”, Zagreb.
Dakle, i dalje ostaje nerazjačnjeno pitanje o tome ko je uistinu autor stihova ove popularne pjesme. Neka to bude izazov za buduće istraživače.

10 komentara

  1. Sve objave do sada su interesantne, svaka na svoj način, ali ova mi je posebno draga, jer je posvećena izuzetnom čovjeku, koji je ostavio neizbrisiv trag, napisavši jednu od najljepših sevdalinki. Vjerujem da malo ljudi zna da je on autor stihova za pjesmu „Sa Gradačca b'jele kule”, koja je – kao što si i napisao – postala simbol i Gradačca i BiH, pa je tim značajnije što si objavio ovaj podatak.
    p.p.

  2. Hvala ti Mirza na ovoj informaciji. Nisam znao, da je autor ove pjesme Hasim. Kao dijete svog oca, slusao uzivo Hasima Muharemovica na sazu. Istog onog graditelja banje, iz Banja Ilidza komentara. Za Hasima, ako si ga ikad sluso uzivo, znas jedno! On ce prestat svirat na sazu, a i pjevat, ako drugi pricaju ili ista komentarisu… he he hee… Kao dijete, divio sam se njegovoj muzici na instrumentu od 16 zica. Pored toga, mozda nisi ni znao, Hasim Muharemovic je bio i slikar. Imali smo njegov veliki aquarelle slike na zidu u trpezariji, dok nas cetnici nisu orobili…. i nekako uz tvoj komentar, sad sam se sjetio te slike…. Hvala!

  3. Meni je žao, ali informacija nije tačna, a da bi se ovakve stvari raspravljale i davale slobodne procjene neautentičnosti, bez argumentacije je promašaj…samo da napomenem prije nego što je došao Hašim u Gradačac iz Brčkog da radi kao ljekar, pjesma se izvodila na igrankama uveliko…obzirom da većina pjesama koje nisu bile zaštićene niti obrađene bivaju prisvajane kao i ovaj slučaj sa pjesmom ZMAJ OD BOSNE…nije zahvalno davati komentare kao što je ovaj.
    Bego Gradaščević je u razgovoru sa r.Omerom Pobrićem to ustvrdio, ali nije voljan da ulazi u medije iz njegovih opravdanih razloga. Najvjerovatnije je otac Sadika Šehića napisao tekst pjesme koji se vremenom malo još dotjerivao u duhu vremena i situacija u BiH.

  4. Na ovom linku http://www.camo.ch/sazlija.htm
    pod naslovom “Ispovijest”, dr. Hasim Muharemovic tvrdi da je prve stihove pjesme “Sa Gradacca bijele kule” napisao jos kao srednjoskolac kad je pohadjao gimnaziju u Gradaccu. Ako to nije istina, onda je za to kriv dr.Muharemovic, medjutim, koliko je meni poznato jos niko tu tvrdnju nije osporio niti je iznio drugaciju tezu. Sto se tice Huseina Sehica, smatram da on nije autor stihova jer posedujem knjigu svih njegovih pjesama koju je posmrtno objavio njegov sin Sadik Sehic. Knjiga se zove “Davni spomen” i ne posjeduje ni jednu pjesmu koja bi bar priblizno podsjecala pjesmi “Sa Gradacca bijele kule”. Sadik sigurno ne bi propustio unijeti te legendarne stihove u knjigu posvecenu svom ocu. U svakom slucaju hvala mom gostu pod sifrom 5776 na zanimljivom komentaru.
    Mirza Avdicevic.

  5. Drago mi je sto citas price sa mog Bloga, a obzirom da se zahvaljujes pretpostavljam da ti se svidjaju. Moja supruga ti nije mogla biti nastavnica jer nije prosvjetni radnik. Vjerovatno si me zamijenio sa drugim Mirzom.
    Nije mi jasno cemu takav potpis. Vjerovatno si samo Srbin iz Tolise, a nikako cetnik.
    Zato i ja tebe prijateljski pozdravljam.

    Mirza Avdicevic

Komentariši