SVIRAČKA DŽAMIJA I PRVA MEDRESA U GRADAČCU



Ova džamija je locirana na jugoistoćnoj periferiji grada, u mahali Svirac, po čemu je i dobila ime Sviračka džamija. Kada je sagrađena i ko je njen osnivač, za sada nema pouzdanih podataka. Predpostavlja se da je neko od članova iz porodice Gradaščevića i da je to bilo prije nego što je Osman-kapetan Gradaščević podigao u Svircu medresu na lokaciji neposredno uz džamiju. Da je već u vrijeme Osman-kapetana na tom mjestu postojala džamija, može se zaključiti iz činjenice što je on, u isito vrijeme u Gračanici sagradio i džamiju i medresu. Logično bi bilo da je i u svom rodnom mjestu pored medrese sagradio i džamiju, da ona od renije već tu nije postojala. Za Sviračku džamiju se pouzdano zna da je starija od svih drugih džamija u Gradačcu, a ima i mišljenja da je to najstarija sačuvana građevina u našem gradu.
Džamija prvi put renovirana 1875. godine, a da je imala renovacija i u novije vrijeme, vidi se po njenom drvenom enterijeru koji je dosta jednostavan i sa malo rezbarije. Osvrnimo se sada malo na Medresu koju je kod Sviračke džamije izgradio Osman-kapetan Gradačcević (Osman je otac našeg poznatog Husein-kapetana Gradaščevića). U prvim godinama islama džamije su, pored uloge bogomolje, vršile i ulogu škole. Kasnije su zadatak obrazovanja preuzele medrese. Ova medresa kod Sviračke džamije izgrađena je između 1795. i 1812. godine i toje ujedno prva medresa u Gradačcu.
Po izgledu na ovoj maloj slici, reklo bi se da je bila na lokaciji sadašnje čitaonoce u Svircu. Prvi muderis (predavač) medrese u Svircu je bio hadži-hafiz Ahmed ef. Mulaibrahimović. Preko 50 godina je radio u ovoj medresi, a poslije smrti 1883. godine, naslijedio ga je njegov sin hafiz Ahmed Hilmi. Za one koji nisu baš sigurni šta se podrazumijeva pod pojmom medrese, recimo sljedeće: Medresa je srednja, stručna vjerska škola, koja svojim polaznicima, u duhu islamskih propisa, daje odgoj, vjersko i opće obrazovanje i sprema ih za poslove imama (hodže) i njima ravnih vjerskih zvanja za koje se traži srednja stručna sprema. Školovanje u Medresi traje 4 godine i učenici koji završe medresu mogu nastaviti školovanje na islamskim ili bilo kojim drugim fakultetima građanskog tipa.

8 komentara

  1. Pravo je bogatstvo imati ovako staru građevinu kao što je Sviračka džamija . Po slici iz 1875 god i ovoj kakvu si ti Mirza objavio nema velike razlike ..čini mi se da je zadržala autentični izgled čitav niz godina ..što je pohvala samome gradu za njeno očuvanje.Sve objave su ti dobre ..samo naprijed ..nastavi , biće ovo dobra zbirka znamenitosti Gradačca …Tebi Mirza veliki pozdrav.

  2. Stara Sviračka dzamija je poznata u šorem regionu , ja hoću ptati za medresu , pominješ u svome tekst da te po izgledu podsječa na sadašnju Sviračku čitaonicu .
    Da li znaš ti , ili neko ko prati tvoj blogg da li je medresa pretvorena u čitaonu ili je napravljena nova zgrada i liči na medresu iz 1875 go …Hvala Mirza , intersantno je pratiti tvoje objave.

  3. Hvala prethodnom gostu ovog bloga na komentaru, a što se tiče medrese i čitaonice, one nemaju nikakvu međusobnu vezu, izuzev možda lokacije. Ja sam napisao da lokacija na kojoj je bila medresa liči na ovu gdje se sada nalazi čitaonica.
    Zgrada čitaonoce je mnogo mlađa i o njoj cu pisati kada dođem do perioda u kome je ona građena.Šteta što zgrada medrese nije sačuvana. Pozzzzz…

  4. Prava je relaksacija čitati tvoje tekstove i hvala Mirza na tvom predanom zalaganju da sačuvaš od zaborava svo ovo bogastvo naše,gradačačke tradicije…vezano za Sviračku džamiju negdje sam pročitao da je jedina džamija čija je munara sa lijeve strane (bila je još jedna džamija u Istočnoj Bosni ali je srušena u proteklom ratu…da li ti je poznata ta “činjenica”…veliki pozdrav i svaka čast na tvojoj “dobroti”

Komentariši