SVIRAČKA ČESMA




Pri izgradnji džamija obično se uređivao i najbliži izvor vode koji je služio vjernicima za uzimanje abdesta, ali i svim građanima kao voda za piće i druge potrebe. Iako ima mišljenja da je Sviračka česma napravljena kad i Sviračka džamija, preovlađuju mišljena da ju je sagradio Osman-kapetan Gradaščević prilikom izgradnje medrese, koju je napravio odmah uz džamiju u periodu između 1795. i 1812.godine.
Česmu je izgradio prvenstveno zbog učenika te medrese koji su trebali ići u džamiju radi klanjanja namaza, a prije toga su bili obavezni uzeti abdest. Radi mojih prijatelja koji ne znaju šta je „namaz“ i sta je „abdest“, pojasnimo to u nekoliko riječi:
NAMAZ je uzvišeni način iskazivanja pokornosti i zahvalnosti Allahu dž.š i svaki prpadnik islamske vjeroispovijesti je dužan da u toku dana i noći klanja 5 namaza i to: 1. SABAH-prije izlaska sunca 2. PODNE-kad sunce bude na polovini neba 3. IKINDIJA-kad sunce nagne prema zapadu 4. AKŠAM-kad sunce zađe i 4. JACIJA-kad noć potpuno padne. ABDEST je vjersko pranje koje se uzima radi klanjanja namaza i učenja Kur’ana. Pod pranjem se podrazumijeva pranje ruku do iza šaka, ispiranje usta i nosa, pranje lica, pranje desne pa lijeve ruke do iza lakta. Sve ove radnje potrebno je obaviti tri puta. Pored ovoga potrebno je još mokrom rukom preći preko kose, potrati mokrim rukama uši i vrat te oprati desnu, pa lijevu nogu do iza članaka. Obzirom da se ovo vjersko pranje najčešće obavlja neposredno prije klanjanja, onda ima logike da je ova česma sagrađena istovremeno sa medresom jer su učenici puno vremena provodili u školi, a trebali su ići i u džamiju, što znači da im je bila potrebna jedna česma u neposrednoj blizini medrese. Bilo, kako bilo, Osman-kapetanove medrese više nema, ali Sviračka česma još uvijek postoji kao dokaz jednog prohujalog vremena.

5 komentara

  1. Lijepo je što nas Mirza vraćaš u davnu prošlost i ujedno podsjećaš na ljepote Gradačca ..Pjesma o sviračkoj česmi nije baš istinita ..mnogi se mi napismo sviračke vode i odosmo …svako za svojom sudbinom !!!

  2. Ljepotu jednog grada čine njegove znamenitosti ..Gradačac je ovo što jeste zbog spomenika koje pratimo putem tvoga blogga …vrijeme prolazi ,ponešto uništi zub vremena , nešto ratovi , većina građevina ostaje , kako je ostala i Sviračka česma da svjedoči o vremenu i običajima koje si tako lijepo opisao . Šta reći krasno ovo radiš ,sigurno s ljubavlju prema svome gradu …

  3. Ja vjerujem Mirza da ima i nostakgije i ja sam bio vani tokom rata , tako mi je moj grada nedostajao , mogao sam opisati svaku ulicu , a tek znamenitosti ,sada kada sam tu svoj na svome vjeruj da i dalje vidim sve ljepote svoga grada , samo ne razmišljam više o tome nego uživam .Vidjećeš ako se vratiš , obićićeš ti sve ovo o čemu pišeš ,čitaćeš svoje objave i možda se sjetiti prijatelja pod ovom šifrom.Nema sumnje Gradačac je lijep grad bio sam par puta , puno toga nisam obišao i zato sam počeo pratiti tvoj blog , fino ovo radiš od pisanja i činjenica do fotografija .Šaljem iskrene pozdrave.

Komentariši