DŽAMIJA HUSEJNIJA


Graditeljska cjelina Husejnije džamije sastoji se od ulaznih kapija, objekta džamije, harema sa nišanima, abdesthane i biblioteke. U džamijsko dvorište Husejnije ulazi se kroz dvije kapije i to, glavne,koja se nalazi sa sjeverozapadne strane, i sporedne, koja se nalazi sa sjeveroistočne strane objekta, za koju se pretpostavlja da je služila kao ulaz Husein-kapetana. Pristup ovoj kapiji omogućen je sa stepenicama iz obližnjeg parka.
Obje kapije su naprevljene od kamena krečnjaka, od kojeg je napravljeno i postolje munare. Kad je u pitanju munara nikako mi nije jasno zašto u većini tekstova nailazimo na podatak da je munara visoka 25 metara, a istovremeno se ističe da se šerefe nalazi na visini od 24,30 metara. U izvještaju Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika navedeni su pojedinačni podaci o visini postolja, zatim o visini munare do šerefeta kao i iznad šerefeta do početka kupolastog krova, te na kraju i visina samog krova. Kad se saberu ti podaci dobije se ukupna visina od 33,89 metara, što je prava visina munare sa svim njenim elementima. Kameni dovratnici na ulaznim kapijama u dvorište džamije su bez dekoracija, ali su zato polukružni lukovi bogato dekorisani sa likovima cvijeća, vaza i kružnica, ispunjenih geometrijskim motivima neba. Kad je riječ o motivima cvijeća treba istaknuti da se iznad mihraba nalazi lik ljiljana, što nas upućuje na zaključak kako je pogrešno misliti da se ljubav prema ovom cvijetu veže samo za Srednji vijek. Isti je slučaj bio u doba turske vladavine. Za njega je u to vrijeme bio uobičajen naziv zambak. Uzgajan je u dvorištima, o njemu se pjevalo, njegovim likom su ukrašavani rukopisi, stavljao se na nišane (nadgrobne spomenike), primjenjivao se u ukrasnoj arhitekturi, posebno u džamijama. Nad ulazom u džamiju, na kamenoj ploči, između ostalog, piše: Sretni emir kapetan tvrđave Gradačca, od boga je upućen i pomognut za ovakvu gradnju. Pridružujući se čestitanju njezina dovršetka, evo kronograma: Krkleri rekoše: „Ovo je lijepa džamija i dom vjernika“, godina 1826.
Kad je riječ o haremu Husejnije džamije, rekli smo već da je u njemu smješteno svega devet nadgrobnih spomenika, a posebno je interensantno reći da se među njima nalazi i mezar Muhameda, sina Husein-kapetana Gradašcevića.
Radi potpunog razumijevanja teksta pogledjte ovaj mali riječnik:
1.Munara ili minaret – toranj koji je sastavni dio džamije.
2.Šerefe – istureni kružni porostor na munari sa ogradom (balkon), sa kojeg mujezin poziva vjernike na molitvu.
3.Mihrab – udubljenje u unutrašnjem zidu džamije koje pokazuje smjer kible.
4.Kibla – smjer prema muslimanskom svetištu Čabi u Meki (Saudijska Arabija), prema kojem se treba okrenuti prilikom molitve.
5.Minber – Uzdignto mjesto u džamiji sa kojeg se vrši Hutba (govor).
6.Harem džamije – dvorište džamije ili malo groblje koje je smješteno u tom dvorištu
7.Abdesthana – poseban objekat u okviru džamijskog kompleksa, koji je namijenjen za uzimanje abdesta (vjerskog pranja).
8. Hair ili hairli – nešto dobro, sreća, sa srećom.
9. Alem – dragi kamen, ali kad ga prevedemo sa turskog on je i simbol, znak i svemir. On je poveznica ovozemaljskog života i vječitog smiraja. Zbog toga se nalazi na vrhu svakog vjerskog objekta u Islamu.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

8 komentara

  1. Tesko je dati kvalitetan komentar na tekstove koji obradjuju istorijske teme, u ovom slucaju – znamenitosti iz turskog perioda, zato sto vecina nas citalaca malo zna o tome, ali upravo zbog toga je jos interesantnije sve ovo o cemu pises. Ono sto mogu reci je da je danasnji tekst veoma zanimljiv i da je dobro sto si dao pojasnjenje pojedinih pojmova koje si koristio – mali rijecnik – jer je ovako mnogo lakse pratiti i razumjeti ovaj tekst.
    p.p.

  2. U prvu si kada kažeš da je Husejnijana među najljepšim dzamijama u BiH , i da sa svim znamenitostima Gradačca čini dušu grada , a ti čitaoca blogga na pravi način uvodiš u samu džamiju i vrijeme turske vladavine .

  3. Slažem se sa komentarom pp, teško je komentarisati tvoju oblast ,zato ču ja iz tvoga komentara reći nešto vezano za cvjet ljiljan , nisam znala da je zambak i ljiljan jedan te isti cvjet ..čovjek se uči dok je živ , eto hvala ti za to i za sve lijepo što pišeš o gradu koji se na neki način tiče i mene .

  4. Nisam ljubitelj historije i arhitekture …Vi znate zainteresirati za tu oblast …počela sam pratiti Vaš blog i dopada mi se to što radite .Lijep je grad i ima lijepe građevine , lijpu prirodu , džamija me podsjeća na Sarajevsku Begovu lijepa je i u lijepom okruženju.

Komentariši