BUKVARA I BEGOVA DŽAMIJA

Pored ove dvije džamije, na svom blogu sam ranije obradio Sviračku i Husejniju džamiju, što ukupno čini četiri stare džamije koje potiču iz osmanskog perioda. Prije nego što završim poglavlje o gradačačkim džamijama želim pomenuti da je postojala još jedna džamija i to u samom krugu Gradine, odnosno u dvorištu Kule Zmaja od Bosne. Po arhivskim dokumentima može se zaključiti da je izgrađena prije 1711. godine. Nosila je ime sultana Mehmed Fatiha i bila je u upotrebi sve do okupacije Bosne od strane Austrougarske. Napuštena je 1878. godine jer je austrougarska vlast zatvorila kapije Gradine. Iz 1892. godine ostala je zapisana izjava hafiza Mustafe ef. Imamovića, da na mjestu gdje je postojala džamija nema više ni jednog kamena, već se samo na glavnom zidu Gradine vidi da je tu bila neka zgrada. Inaće, to je bila mala džamija i služila je za tvrđavsku posadu i džemat u toj mahali. Bila je građena od kamena, a imala je drveni krov i munaru. Ni dan, danas, građani Gradačca ne znaju gdje se tačno nalazila ta džamija, ali se iz jednog dokumenta vidi da je bila sa unutrašnje strane bedema gradačačke trvđave.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

8 komentara

  1. Jedan posjetilac mog bloga je u ovom postu uočio interensantne detalje i putem emaila postavio mi sljediće pitanje:” Kada si pisao o tome ko je ustvari sagradio Gradinu, napisao si da je dokument koji je sastavio zastavnik Bozic 1785. godine, prvi pisani trag da je Gradina već tada postojala. U ovom današnjem tekstu pišeš da se po arhivskim dokumentima moze zaključiti da je u samom krugu Gradine postojala dzamija koja je izgradjena prije 1711. godine. Da li to znači da je i Gradina izgradjena prije 1711.godine, odnosno nije li taj arhivski materijal onda prvi pisani trag o postojanju Gradine” ?
    Pitanje je veoma promišljeno i umjesno pa ću pokusati dati svoj skromni odgovor. Naime, kad govorimo o historijskim činjenicama onda moramo voditi računa o pisanim dokumentima ili o arheološkim nalazima kao materijalnim dokazima o nešemu. Kako po pitanju Gradine nisu vršena arheološka iskopavanja onda se kao dokaz njenog postojanja uzima izvještaj kapetana Božića, koji na nedvosmislen način opisuje tvrđavu i četvrtasti toranj, 1785 godine. U izvještaju Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika piše da se “Na osnovu arhivskih dokumenata može zaključiti kako je dzamija u krugu zidina Gradine izgrađena prije 1711 godine”. To znači da oni nemaju pisani dokumenat u kojem to isključivo piše, već se samo može zakljućiti njeno postojanje. Moj prijatelj ispravno postavlja pitanje, ako je to tako, znači li onda da je i Gradina postojala u to doba. Kao što sam već rekao, ni jednog materijalnog dokaza za tako nešto, nema, ali obzirom na čnjenicu da je na području Gradačca, već 1699. godine osnovn agaluk (vojna upravna jedinica kojoj upravlja Aga) u kojem je bilo 20 vojnika, a 1702. godine je bilo 50 vojnika, realno je pretpostaviti da je, za njihove potrebe, izgrađena i jedna manja džamija, jer u osmansko doba, sve je bilo uređeno na vjerskoj osnovi. Posto je iz agaluka proizašla kapetanija, čije sjedište je bilo na Gradini, pretpostavlja se da i sjedište agaluka bilo na istom mjestu, a od tvrđave, ako ništa drugo, bili su veliki kameni bedemi, koji najvjerovatnije potiču još iz rimskog doba.

  2. Neprocjenjiva je virjednost svege što si do sada uradio, evo sam tvoj komentar je zahtjevao puno čitanja i vraćanja u davno vrijeme , postanka gotovo svih građevina o čemu pišeš , razmisli… mnogi ti predlažu da sve povežeš u jednu knjigu , sigurno bi naišla na veliki odaziv.

  3. “Historija est testis temporum, lux veritatis, vita memorie, magistra vitae, nutia vetustatis.”( Historija je svjedok vremena, svjetlost istine, zivot uspomene, uciteljica zivota, vijesnik davnine.), M.T.Ciceron.

  4. Dobri i poučni tvoji bloggovi , lijepa historija tvoga grada gotovo bi se moglo citirati Cicerona – ” vjesnik davnina “tako imate puno starih objekata ..” svjedok vremana ” učitelj … mnogi bi mogli pisati ovako ozbiljno i poučno o svome gradu .

  5. Definitivno bi trebalo arheološki istražiti prelijepu vašu Kulu , po tvome pisanju postojala je i džamija sultana M.Fatiha , verovati je da su zapisi Hafiza Mustafe točni , sva nalazišta za grad bi bila jako važna ,eeee Bosanci da mi znamo kao drugi iskoristiti soje bogatsvo ??? Ti si bloggeru na pravom putu , samo ne znam ima li koga da te prati ?

  6. Slažem se sa predhodnim komentatorom ima dosta toga što ti pominješ kroz tvoje bloggove neistraženog ..Šta rade arheolozi ??? Historiski si ovo dobro obradio , još da se potvrdi kroz iskopine mislim da bi svi bili sretni , a bilo bi u Vašem gradu više posla ..eh kada bi tvoje bloggove čitali oni koji bi trabali . Pozdrav tebi prijatelju , super ovo radiš !!!

Komentariši