PRVA BIBLIOTEKA (KUTUBHANA) U GARADČCU



Pored Murat – kapetana Gradaščevića, u Gradačcu je bilo još ljudi koji su posjedovali bogate i lijepe privatne biblioteke. Zna se npr. da su muderisi Muftići imali veliku porodičnu biblioteku. Dugogodišnji imam Husejnije džamije Hafiz Mustafa ef. Imamović (1853 – 1918.) posjedovao je lijepu porodičnu biblioteku. Hafiz Mehmed ef. Kovačević, koji je bio rodom iz Glamoča i Hafiz Sejfulah ef. Tufekčić, posjedovali su takođe privatne biblioteke.
Recimo sada nešto više o osnivaču biblioteke, Fadil paši Šerifoviću. Rođen je 1802. godine u Sarajevu i kao veoma mlad postaje sljedbenik poznatog turskog pjesnka Mevlana-Dželaludina Rumija. Vjersko obrazovanje i prirodna nadarenost mu omogućuju da več 1827. godine postane glavni imam Careve džamije u Sarajevu, što mu podiže ugled u narodu. Interesovanje za državne poslove i stečeni ugled, dovode ga 1832. godine na položaj sarajevskog kadije, a več sljedeće godine postaje Muteselim sarajevske oblasti. Posto je te godine, poslije neuspjelog ustanka Husein-kapetana Gradaščevića, ukinuta gradačačka kapetanija, sarajavskoj oblasti se pridodaje gradačačko područje sa gradovima Srebrenik, Gračanica i Derventa, tako da Fadil paša Šerifović jedno vrijeme upravlja i Gradačcem. Ovo posebno naglašavam, jer se veoma rijetko pominje podatak ko je upravljao Gradačcem poslije Gradaščevića. U tom periodu nastala je i ova naša stara biblioteka. Pošto se istakao kao mudar upravitelj jedne velike teritorijalne oblasti, več 1840. godine, Fadil Šerifovic dobija titulu Paše.Svoje napredovanje u državnim poslovima iskoristio je i za lično bogaćenje. To mu je omogućilo lagodan život pa se bavio pisanjem pjesama i kaliografiom. Spjevao je DIVAN koji sadrži sve vrste pjesama karakteristične za klasični turski divan. Sa dolaskom austro-ugarske vlasti Fadil paša Šerifović napušta Bosnu i seli se za Tursku iz koje se više nikad nije vratio.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

6 komentara

  1. Biblioteka je velika stvar ako se čovjek umije njome koristiti .Biblioteka u to vrijeme 1839-1840 za mali grad , (znam ja da je tebi Mirza Gradacac njaveći na svjetu i najljepši ipak je mali u odnosu na druge gradove ) , je bila od izuzetnog kurtološkog značaja , i zavidnog rada od 50.god.Kako kažeš Fadil paša Šerifović je bio i pjesnik , očito je jer je iza sebe ostavio divnu misao koju si objavio , sviđa mi se .

  2. Moja majka Meliha Hukovic ( Dzuvic) Bibliotekarka djecije biblioteke Vlatko Foht iz Sarajeva je sluzbeno boravila u vasem gradu, bila u vasoj DRAGOCIJENOj biblioteci cirka 1968 godine i bila smjestena kod cijenjene familije Gradascevic. I nikad i nigdje ni sluzbeno ni privatno kad se putovalo nije bila docekana kao tada. Ja sam vec 3 dana u vasem prelijepom gradu, nakon slijetanja na Tuzlu Iz Malmöa na putu prema svom rodnom gradu Sarajevu. Sad je na mene red da se posebno zahvalim na gostoprimstvu i vasem gradu i u Banji Ilidza.
    Dr Ferida Cengic Hukovic
    Ultrazvucna. Ordinacija Angioloski pregledi i dijagnostika
    Dojke / dr Bajrovic Jasminka/
    Cemalusa 6
    Sarajevo
    kod vjecne vatre

  3. Cast mi je da ste bili na mom Blogu i procitali pricu koja vas je podsjetila na dane kad je u Gradaccu bila i vasa majka. Veoma mi je drago da nosite lijepe uspomene iz mog grada.
    Srdacni pozdravi i puno uspjeha u vasem radu, a u zivotu srece i ydravlja.
    Sarajevo je i moj grad. Grad studiranja na pravmnom fakultetu, grad moje ljubavi i mladosti.
    Mirza Avidcevic

Komentariši