NALAZI GRČKOG I RIMSKOG NOVCA SA PODRUČJA GRADAČCA



U široj okolini pronađeno je desetak neistraženih nalazišta za koja se relativno sigurno zna da pripadaju rimskom periodu. Arheološka iskopavanja, izuzev nekoliko zaštitnih iskopavanja, nisu provedena. U Glasniku Zemaljskog muzeja iz 1902., naš izvrsni poznavalac antičke historije i utemeljitelj antičke zbirke u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, Carl Patsch, nalaze iz Gradačca tek uzgred spominje i oni nisu predmet detaljnijeg proučavanja, iako nalazi novca mogu ukazati na neke karakteristike kraja u kojem su pronađene. Česti nalazi novca nesumnjivo dokazuju postojanje putnih komunikacija. Također nam očuvani novac može dati i nekoliko vrijednih podataka o nastanjenosti ovog kraja. U daljem tekstu, osvrnut ćemo su ukratko i na ostale nalaze iz Lukavca i Tramošnice. Iz Lukavca, pored već spomenute drahme Damastiona nađeni su republikanski novci: Didia i Rutilia, te rimskih careva: Augustus (27. g. p.n.e. – 14. n.e.), Antonius Pius (138-161), Marco Aurelius (161-180) i Konstantinus II (337-340).
Iz Tramošnice, pored spomenute drahme Dyrrhachiuma, evidentirani su republikanski novci: Julia, Iunia, Mamilia i Papia, te rimskih careva: Claudius (268-270) i Valentianus (375-392).

Tekst napisao, Mirza Avdičević

3 komentara

  1. E bas o tome govorim! Nema cega nema. A logika nam nalaze ljudi, da su rijekom Savom plovili mnogo, i kad su htjeli izaci da pjesace, ili na konjima da nose teret, robu, sta li, normalno je da ce ici ravnicom. Prema Sarajevu je bilo vise puteva,a lakse je bilo i sigurnije, ici tajnim putevima nego rijecnim putevima, ili pored rijeka , i placati skupe dadzbine, izgubiti robu ili zivot cak, pa su isli brdima, prvo brdo od Posavine je..pa Gradaccu. A same straze turske vojske, i inih vojski prije, uvijek su bile na jednom mjestu, pa ih se moglo lakse obici i krisom, pogotovo nocu, ili kisnim danima. Trgovci i lopovi onog vremena su bili na ivici legalnosti, vise nelegalni, tj. sverceri. A novac je bio uvijek novac pa ciji god bio. Rimljani? Morali su negdje ici i oni. I bilo koji drugi. Kazem vam, nalazio sam raznih stvari svugdje po opstini. Tramosnica, pa i Modrica, pa nazad kroz Pelagicevo prema gradu..ma ima da se prica o tome, samo niko nece nista da poduzme. A imam neki filing, da su ovuda prolazile mnoge vojske.Poslije rata smo nasli u Stovrazima kao neki grob, u njemu nekoliko ljudskih kostiju, a na kostima narukvice, lancici, i sto-sta. Tako smo skontali da nije neko nedjelo iz rata. Prijavili smo policiji, ali niko nikad nije dosao, pa smo uzeli dvije narukvice, jedan lancic, i neke posude.Narukvice su iz rimskog doba, a moj prijatelj kojem smo odnijeli kost, necu reci ko je i gdje radi, ustanovio je ogromnu starost i da pripada zenskom skeletu iz cak prije rimskog doba, kako nam je rekao.Neko je tu bio zakopan, da li iz neke karavane, da li iz sela koje je negdje, nekad bilo tu, to niko ne zna. Zakopali smo ostatak i sada stoji tu, u toku neke rjecice u Stovrazima.Nadam se da ga vise niko nece naci, a neki dan kad smo isli brati puzeve, opet smo prosli tuda i ostavili cvijece na taj grob. Narukvice smo ostavili, kontao sam ih dati u neki muzej, ali bolje da ih prodam, kakvo je stanje, banke se nema, zao mi je muzeja 🙁

Komentariši