IZVOR VODE ZVANI HLUPAN



Ako u razgovoru sa prijateljima pomeneš riječ HLUPAN, većina njih će reći da je to izvor vode, a ako ih pitaš gdje se nalazi taj izvor, malo njih će znati odgovor. A izvor je star, i nalazi se u samom srcu naše čaršije. Sagradio ga je isti dobročinitelj koji je sagradio i Hadžiefendinu česmu.Zvao se Pir Ahmed, sin Abdulkerim age, koji se u Gradačac doselio iz Beograda. Sa natpisa ploče koja je nekad bila na Hadžiefendinoj česmi, a po sjećanju rahmetli Abida Arnautalića, ta česma je sagrađena izmeđju 24.08 do 21.09.1865. godine. Natpis na česmi koja se nalazi na Hlupanu, izlizan je i oštećen, tako da se mogu pročitati samo sljedeće riječi: “Čaršu džemati ašhabi hajratden Ahmed”, tj. “Ahmed, dobrotvor iz džemata Čarsije”. Malo, ali dovoljno da se zaključi kako je obje česme sagradio isti čovjek.
Do Hlupana će vas dovesti ulica koja vodi “Kadić bašči”, odnosno ulica koja ide uz brdo, pored bivše brčanske trgovine “Velma”, a današnjeg poslovnog objekta i kafića Muharema Hanića. Samo poslije pređenih stotinjak metara, na lijevu stranu, pored kuće Muhameda Mujića, odnosno njegovog sina Midhata, postoji prolaz kojim se dolazi do tog izvora. Prizor je zaista nevjerovatan. Prolaziš kroz mali voćnjak i baštu zasađenu povrćem i pred tobom se ukaže kameni podzid ispod kojeg je betonirano dvorište sa pumpom, koritima i malim bazenima za sakupljanje vode, te kosim betonskim nagibima za pranje veša. Na tim kosim zidovima žene su prale veš tako što su ga “hlupale” drvenom pratljačom, po čemu je izvor i dobio ime “Hlupan”. Sve je još uvijek tu, kao što je bilo prije 150 godina, samo zapušten. Naime izvor je smješten u bunaru koji je pokriven limenom pločom, a ispod te ploče su dvojica naših sugrađjana stavili vodene pumpe i sa crijevima povlače vodu, koju koriste za zalijevanje svojih bašta i vočnjaka. Stara zahrđala pumpa stoji kao spomenik prohujalog vremena. Voda na njoj već odavno ne curi..A vodu sa Hlupana smo pili i to sve do pred sami početak poslednjeg rata.
Pred pomenutom brčanskom prodavnicom, 1979 godine, je sazidana kamena česma i postavljanjem cijevi od izvora pa sve do česme, dovedena je voda, koja je služila za javnu upotrebu građana. Nažalost, jedan od mještana, kroz čije imanje je prelazila linija, presjekao je cijev i tako onemogućio dotok vode na novoizgrađenu česmu. Dugo vremena se nije znalo za taj čin i narod je mislio da je presušio Hlupan..A Hlupan i dan danas, u svojoj utrobi, krije hladnu izvorsku vodu.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

8 komentara

  1. Znas Mirza divno pišeš , zaista mi je zadovoljstvo čitati i pratiti te kroz tvoje izlaganje …kao da sada vidim žene na izvoru kako peru rublje ..Šteta je za izvor ” Lupina ” što nije bistra voda Gradačca , što je zapušten , sam si lijepo kazao da u njegovoj utrobi se krije hladna izvorska voda..vrijedilo bi da je u upotrebi…:))

  2. Ma da izvinete, koji je qratz tim ljudima! Ja sam mislio da lupko i sad radi. Pa sto ne sredi onaj cije je to vlasnistvo? Kao da je tesko malo pocistit, okopat, izgulit. A ne..takvi smo mi. Neces ici kroz moje, da sipas vodu, pi sa cesme kod kuce. Eto sta je.Propast svijeta dolazi!! Tenefi ce nas sve odnijet, ko u Dzakulama prije 250 godina!!

  3. na hlupanu se prao ves na hlupanu sam djetinstvo proveo sa oraha orahe brao sramota je sto se taj izvor zaboravio sto spada u spomenik kulture put do hlupana je bio i ima i sad opstina bi ga trebala obnovit jer on to zasluzuje .

  4. Na ovom nasem Hlupanu ja sam se kao dijete stalno igrala i to nam je bilo omiljeno mjesto:) Pili smo hladnu izvorsku vodu i znali smo po cijele dane tu biti:) Jos se sjecam svakog kutka tog divnog mjesta gdje sam provela djetinstvo :)Najjljepsi grad na svijetuuuuuuuuuuuuuuuuu 🙂

Komentariši