Z M A J E V A C


Zmajevac je malo naselje koje pripada selu G. Lukavac, kod Gradačca. Po naselju, ime je dobio i ovaj poznati izvor.Prelijepa priroda i izvorište vode su doprinijeli da Zmajevac postane stanica za odmor prolaznika koji su sa periferije dolazili u grad i po obavljenom poslu vraćali se svojim kućama. Danas je vidljiv samo ostatak korita i cijev iz koje je nekada tekla hladna, pitka voda. Sve se rodi i sve umire. Ni izvori nisu vječni, ali uspomene jesu. Izvorište vode, priroda kao iz bajke i želja za mirnim kutkom privukla je nekoliko naših sugrađana da u Zmajevcu naprave male kuće za odmor. U neposrednoj blizini ovog izvora nalazi se i jedna kamena kućica od mojih, rahmetli roditelja. Sada su tu neki drugi ljudi, ali uspomene ostaju. Vratimo se sada ponovo izvoru. Zašto je presušio ovaj, stotinama godina stari izvor. Ne vodeći računa o zaštiti postojećih izvora, neko je odlučio da se radi nova bušotina vode baš u Zmajevcu. Trebalo je obezbijediti naselje Lukavca G. dovoljnom količinom vode sa sigurnijeg izvorišta. Pri tome niko nije vodio računa o postojećim izvorima, ili možda jeste, ali sve je bilo prekasno. Presječen je dotok vode starom izvoru Zmajevca i on je prestao da živi. Međutim, ljudi su oduvijek gradili izvore i hair vodu iza sebe ostavljali. Tako je i u Zmajevcu, samo stotinjak metara od starog izvora, osvanula nova česma, nova hair voda za putnika namjernika. A mještani kažu: ako Bog da, poteći će uskoro voda i na našem starom Zmajevcu.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

8 komentara

  1. S pravom se pitas… Zašto je presušio ovaj, stotinama godina stari izvor. a onda dejes i odgovor …Ne vodeći računa o zaštiti . Lijepo je sto bar ovim putem zajedno sa nama pokusavas skrenuti pozornost onima koji bi trebali povesti brigu o nbnavljanju i ocuvanju starih vrijednosti Gradacca..Ostaje nam nada da ce se ovi lijepi izvori obnoviti i sacuvati od zaborava .Ti si svojim pisanjem do sada uradio mnogo za svoj grad ..sve pohvale ..#

  2. Hvala na brojnim komentarima na priču o Zmajevcu, jertaj izvor i meni je posebno u srcu. Možda je prilika da ovdje odgovorim svom gostu, Harisu. Nisam siguran na koga si mislio, ali niko od pomenutih, kao niti ja lično nismo porijeklom iz Zmajevca. Tamo su moji roditelji imali vikendicu i ona česma u blizini Zmajevca se nalazi na bivšem zemljištu mog dajdže Sakiba Jasarevića, a sagradio ju je moj otac, Hasib Avdičević.

Komentariši