TOČAK I PROBOJ

abccd..

Govoreći o izvorima vode na području Gradačca, nemoguće je zaobići dva izvora koji se zovu Točak i Proboj i zato danas pišem o njima. Po pričama onih koji zive u neposrednoj blizini ovih izvora, oba su stara preko 150 godina i bili su poznati još u doba turske vladavine Bosnom. Točak se nalazi u samom podnožju puta Vida1- Gradačac, ili tačnije rečeno, u prigradskom naselju zvanom Koprenica. Samo nekoliko metara od izvora protiće mali potok Hazna, od kojeg se napunilo i poznato jezero sa istim imenom.
Stotine generacija djece, uzrasta od prvog razreda osnovne škole pa do četvrtog razreda gimnazije pamti izvor Točka kao sastavni dio njihovog djetinjstva i mladosti. Svi njihovi školski izleti u prirodu, koji su se organozovali na izletištu u Vidi, zvanom Popovača, odvijali su se pješačenjem pored ovog izvora, a na njemu su se obavezno punile flašice sa hladnom vodom. Tu tradiciju i dalje je nastavio ovaj lijepi mladić, moj sin, Sanjin Avdičević. Kao što vidimo, za razliku od mnogih drugih izvora Točak još uvijek prkosi vremenu i živi soj život za putnika namjernika.
Uporedo sa njim, na drugom kraja Grada, u naselju zvanom Bjeljevina, nalazi se prelijepi izvor po imenu Proboj. Do njega je najlakše doći kad se sa puta Gradacac-Modriča skrene u naselje Požarike i tim putem produži prema Ledenicama D. U skoro netaknutom dijelu prirode, pored malog potoka, nalazi se izvor kojeg su mještani uredili sa betoskim zidom i rezervoarom za vodu. Veliki mlaz još uvijek izdašno nudi svoju pitku i izuzetno hladnu vodu. Na bistrom potoku Proboja nekad su bile i vodenice, ali moderno vrijeme odnese sve što je znamenito, sa sjetom mi je pričao stari Alojzije Perić, koji živi u Bjeljevini i još uvijek povremeno navrati na izvor da opere svoje starčke ruke, umije izborano lice i da hladnom vodom, dušu svoju razgali.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

3 komentara

  1. Lijepo si ovo uradio Mirza ..vratio sjecanja na mladost , obisao ovu prelijepu prirodu sa svojim sinom …ovjekovjecio ove stare izvore ..a buducim generacijama omogucio da vide i ne zaborave dragocjenosti ovoga lijepog grada ..:)

Komentariši