POPOVIĆKA




U periodu austrougarske uprave izgrađeno je dosta stabilnih i lijepih zgrada u Gradačcu, koje su i danas u upotrebi. Pored objekata koje je država gradila za svoje potrebe, bogati privrednici i trgovci izgradili su vrijedne stambeno-poslovne objekte, u čemu su se posebno istakli Popovići.
Jedna od najljepsih zgrada iz tog perioda je i ova zgrada o kojoj danas pišemo. Sagrađena je 1902. godine i oduvijek se zvala zgrada Popovića, odnosno Popovićka. Poslije Drugog svjetskog rata je nacionalizovana i služila je za smještaj raznih opštinskih službi. Ostala je poznata, kao zgrada u kojoj je dugo vremena bila smještena opštinska služba Katastra.
No, recimo sada nešto više o porodici Popovića.
Jedan od Popovića zvao se Jovo Popović i kao privrednik javlja se 1884. godine, a 1906. se počinje baviti i trgovinskom djelatnosću. Inače, iz porodice Popovića, najpoznatiji trgovac je bio Pero popović.
Brača Popovići su u tom periodu otvorili i ciglanu. Pored privrednih djelatnosti, bili su zastupljeni i u tadašnjoj opštinskoj, odnosno kotarskoj vlasti. Kao opštinski zastupnik, Jovo Popović se pojavljuje već od 1886. godine, a Božo Popvić, od 1908. godine.
Ova porodica živi u Gradaccu i između dva svjetska rata, a jedan od njih zvao se Čedo Popović i bavio se bankarstvom. Zajedno sa Osman-begom Gradaščevićem bio je vlasnik Privredne banke DD Gradačac, a Konstantin Popović je bio podpredjednik Upravnog odbora te banke. Vojko Popović i dansa živu u Beogradu.
Interensantno je pomenuti da je jedan od prvih automobila u Gradaccu bio u vlasnistvu Popovica. Istina, prvi automobil nisu kupili Popovići, već ga je 1924. godine nabavio Izet-beg Jahić, ali već naredne godine, automobil kupuje i Jovo Popović.
Inače, poznate srpske porodice, koje su dugo godina živile u Gradačcu, bile su: Stanići, Pavlovići, Popovići, Lazići, Stojanovići, Petrovići, Jovanovići, Babići i Stefanovići. Neki od potomaka tih porodica i danas žive u Gradačcu, a mnogi su se krajem 20. stoljeća odselili.

Tekst napisao, Mirza Avdičević.

3 komentara

  1. Zgrada dobro izgleda kao da je juce sagradjena ..slazem se sa gostom 7308 ..blog ti je jako dobar ..da bi se ovo obradilo napisalo i ostalo za generacije , vrijedi , ulozio si trud , znanje i ljubav ..zato volimo svoj grada i ocuvjmo njegove tekovine , bas kako to Mirza radi..#

Komentariši