GRAĐANSKA ŠKOLA – ZGRADA NA VAROŠI KOJE VIŠE NEMA


Zgrada na ovoj slici je izgradjena za vrijeme Austro-Ugarske ili tačnije rečeno 1893. godine. Srušena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da se mlađe generacije ove zgrade ne mogu ni sječati, a i neki stariji naši sugrađani su vjerovatno već zaboravili na njeno postojanje. Prvobitno je namijenjena za osnovnu školu, a kasnije će poslužiti i za smještaj drugih vrsta škola. To je četvrta zgrada izgrađena u Gradačcu u doba austrougarske uprave koja je služila za potrebe školstva.

Za vrijeme stare Jugoslavije, odnosno 1921. godine, u ovoj zgradi otpočinje sa radom Trgovačka škola, koja ce kasnije prerasti u Građansku školu trgovaškog smjera. U to vrijeme postojala su tri tipa Građanskih škola i to: trgovački, poljoprivredni i zanatsko-industrijski. Građanska škola je bila u rangu niže realne gimnazije, što znači da je trajala tri godine i da su se u nju upisivali učenici poslije završenog četvrtog razreda osnovne škole. Rješenjem Ministarstva prosvjete u novembru 1945. godine ukinute su građanske škole i umjesto njih otvorene su niže realne gimnazije, tako da u ovoj zgradi otpočinje sa radom i gradačačka niža realna gimnazija. Godine 1951. niža realna gimnazija će prerasti u punu, četverogodišnju školu u koju će se upisivati djeca poslije osnovne škole u trajanju od osam godina.

Ali vratimo se našoj građanskoj školi i recimo jos koju rijeć o njoj. Građanska škola u Gradačcu radila je oko 15 godina i za to vrijeme dala je izuzetan doprinos u stvaranju kadrovske osnove za privredni i društveni razvoj Gradačca i okolnih mjesta. Ovu školu pohađali su i učenici iz Modriče, Bos. Šamca i drugih susjednih mjesta. Mnogi polaznici koji su završili ovu školu u Gradačcu, zauzimat će vrlo značajne pozicije u mnogim privrednim preduzećima i ustanovama u decenijama koje su slijedile poslije Drugog svjetskog rata. Po ukidanju građanske škole, rekli smo da je ovdje radila niža realna gimnazija, ali ona je ubrzo pretvorena u punu gimnaziju i prebačena u zgradu na Gradini.

Sa radom u zgradi iz ove naše priče počinje internat u kojem su stanovala djeca iz reda ratnih siročadi. Prisjetimo se doma za siročad Melća Mustafić, o čemu smo ranije pisali. U peridu kad su djeca porasla, muški su prebačeni u ovu zgradu na Varoši, a djevojke su ostale u prostorijama stare bolnice. Kad je došlo vrijeme da su se sva djeca iškolovala prestao je sa radom i internat.

Tada se u prostorije ove zgrade useljava zanatska krojačka zadruga Kula, što je preteća današnje modne konfekcije Kula. Izgradnjom nove tvornice Kule, koja je smještena u industrijskoj zoni grada, neko je sebi dao za pravo da se sruši ova stara zgrada, misleći valjda da će time zatrti i jedan dio naše historije.

Tekst napisao, Mirza Avdičević.

1 komentar

Komentariši