KUĆA PORODICE JAHIĆA



Ova stara kuća bila je vlasništvo Izet-bega Jahića, a nalazi se u neposrednoj blizini kod raskrsnice zvane Kapetanovićka. Koliko puta ste prošli kroz ovu raskrsnicu sa okrenutom glavom prema staroj kući, zarasloj u stogodišnje jele i borove? Vjerujem da su se mnogi od vas zapitali čija je to kuća i živi li neko u njoj. Iako se stiče utisak da je napuštena, ona to nije. Još uvijek ima svoju dušu i iza ovoh zidova čuva nečiju životnu priču.
Od Izet-bega Jahića, kuću je naslijedio njegov unuk Ibro Jahić, koji je u njoj živio sve do svoje smrti. U njoj i sada živi njegova supruga Esma.
O Izet-begu Jahiću sam rekao nešto više, kad sam pisao o Gradačačkoj pošti, ali radi cjelovitosti ove priče ponovimo neke podatke. Naime, Jahići iz Gradačca su porijeklom iz Srbije i sedamdesetih godina 19. soljeća doselili su se u Bos.Šamac. Ta porodica će se kasnije podijeliti na Jahiće i Izetbegoviće. Jahiči su preselili u Gradačac, a Izetbegovići su ostali u Bos.Šamcu.
Izet-beg Jahić oženio se sa Senijom Gradaščević sa kojom je dobio i veliki dio njenog nasljedstva. Bio je gradonačelnik Gradačca od 1915. do 1918. godine, što znači u najkritičnijem periodu, tj za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ostat će zapamćen kao odgovoran Gradonačelnik. Dosta je brinuo o komunalnom redu i gradskoj čistoći. U glavnim ulicama Gradačca za njegovog mandata postavljena je i ulična rasvjeta. Sagradio je zgradu pošte, na čijem spratu je pred Drugi svjetski rat bilo sjedište Opštine. Prvi automobil koji je došao u Gradačac 1924. godine, kupio je Izet-beg jahić za svog sina Halida. Autombil je bio marke Fiat, a kupljen je u Zagrebu.
O Izet-begu Jahiću ostala je jedna anegdota koju je pričao njegov unuk Ibro Jahić. Naime, Izet-begu se obratio jedan njegov radnik sa imanja, zamolivši ga, ako ima nesto novca, da mu da na posudbu. Beg mu je dao novac, ali se naljutio rekavši: “da više nikada nisi pitao bega, ako imaš, jer beg uvijek mora imati novca za posudbu svojim namjesnicima”.
Na početku teksta pomenuli smo raskrsnicu zvanu Kapetanovička, pa hajde da sa njom i završimo ovu priču. To je raskrsnica sa južne strane ulaza u Gradačac, gdje se put od Ormanice račva lijevo kroz Svirac, a desno prema čarsiji. Pravo se ide prema južnoj karauli, odnosno ulazu u kompleks Gradine. U knjizi Izabrana djela II, gradačački književnik Hasan Kikić kaže, da se ta raskrsnica zvala Kapetanovićka, zato što je u njenoj blizini, odnosno, niže kuće Halila Nezića, bila i jedna od kuća Husein-kapetana Gradaščevića.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

1 komentar

Komentariši