KUĆA PORODICE TASLIDŽIĆA



Ako u Gradačcu pitate slučajnog prolaznika gdje se nalazi kafić Puls, odgovor će najčesće biti: „Eto odmah tu, u jednoj ulici blizu kina“. Mlađa generacija ce reci: „To je onaj Nihadov kafić blizu kina”, a stariji će vas uputiti na kuću Ešefa Tasilđića, opet sa napomenom da je to blizu kina. I svi će biti u pravu. Po dolasku pred ovu kuću, pogled će vam se sigurno zaustaviti na njenoj prelijepoj fasadi i vanjskom izgledu zgrade koji neumoljivo podsjeća da je to arhitektura iz doba austraugarske vladavine Bosnom. Šta, ustvari znamo o toj kući? Prilićno malo, ali dovoljno da ostavimo traga o njenom graditelju i prvom vlasniku. Za vrijeme austrougarske uprave Bosnom, u Gradačcu je kao ljekar radio Dr. Ervin Horak. Došao je 1902. godine i ostao sve do 1926. godine, kada je penzionisan. Naš sugrađanin, Dr. Esad Zukić, kaže da je Dr. Herak napravio tri kuće u Gradačcu, od kojih je jedna i ova, o kojoj mi danas priču pričamo. Pored nje, napravio je i kuću Radakovića, koja se nalazi između kuče Taslidžića i zgrade bivšeg suda za prekršaje.
Dr. Zukić istiće da je Horak napravio i vilu na aleji u blizini kina, pa je za predpostaviti da se radi o kući, u kojoj već dugo godina stanuje porodica Trakića. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije zgrada je bila u vlasnisštvu advokata dr. Drage Tatara, koji je u prizemlju imao svoju advokatsku kancelariju. Nije mi poznato od kojeg datuma je kuća u vlasništvu porodice Tasilidžića, ali umjesto toga pomenimo da ova poznata i mnogobrojna porodica potiće od Džemala Taslidžića koji je za vrijeme stare Jugoslavije imao trgovinu i kafanu u prizemlju kuće Mehmed-bega Gradaščevića. O ovoj kući Gradaščevića, kao i o ranije pomenutoj kući Trakića, biće riječi u sljedećim mojim pričama o znamenitostima Gradačca. Ali prije nego završim priču o kući Taslidžića, želim posebno istaknuti Ešefa Taslidžiča i njegovu suprugu Sadetu. Radi se o našim veoma uglednim sugrađanima, koji su ostavili neizbrisivi trag u gradu Zmaja od Bosne. Ešef je obavljao mnogobrojne dužnosti i za vrijeme svog životnog vijeka bio je direktor ugostiteljskog preduzeča, direktor tekstilne tvornice Kula, kao i Upravnik škole učenika u privredi. Za vrijeme kraljevine Jugoslavije igrao je u fudbalskom klubu Gradačca koji se tada zvao Vardar.
Zajedno sa svojom suprugom poslednje dane svog radnog vijeka proveo je u trgovinskom predueču Trgocentar, odnosno radnoj organizaciji Trebava. Imao sam čast da jedno vrijeme radim zajedno sa ovim divnim ljudima.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

5 komentara

  1. Hvala gostu S.K. na lijepim rijecima.
    ebasicu, drago mi je da pratis moj blog.
    Hvala gostu 7088 na probranoj rijeci Biser. Kuca je zaista poput bisera.
    Informacije od gosta 8302 su super. Ovako se blog upotpunjuje i dobiva na svojoj vecoj vaznosti. Hvala.

Komentariši