SARAJLIĆA BINA


Na mjestu današnje zgrade, u čijem prizemlju je prodavnica Borovo, nalazila se jedna od najviših kuća u centru Gradacca. Imala je prizemlje i dva sprata, a nosila je naziv “Sarajlića bina”. Njen prvobitni vlasnik je bio hadži Nazif-aga Sarajlić, koji je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio jedan od vrlo poznatih poslovnih ljudi. Kuću je naslijedio njegov sin Ismet-aga koji je u prizemlju imao trgivinu mješovite robe, a bavio se i prodajom duhana. Ismet je imao šest sinova i tri kčerke od kojih su dvije još uvijek žive dok se treća kao vrlo mlada utopila u Savi. Svi ostali će kasnije biti naši ugledni sugrađani. Neki od njih će i poslije Drugog svjetskog rata nastaviti sa zanatskom djelatnošću i raditi sve dok ta kuća ne bude srušena. Tako je Ibrahim (Ibro) imao obučarsku radnju, Mustafa (Mujo) je držao krojačnicu, a Muhamed (Tošo) je imao brijačku radnju. Inaće, potomci Ismet-age sarajlića su stara gradačačka porodica koja potiće od Hadži Nazif-age Sarajlića. Još za vrijeme turske vladavine Hadži Nazif-aga Sarajlić se doselio iz Sarajeva u Gradačac, gdje je obavljao značajne poslove i za Husein-kapetana Gradaščevića. On je 1892. godine učestvovao i u jednoj grupi građana koji su tražili obnovu džamije unutar zidina Gradine. Ta džamija je srušena za vrijeme austrougarske vlasti i nikad više nije obnovljena. U našem Gradačcu uvijek je neko, rušio nešto. Ako se zagledamo u objavljenu fotografiju, prepoznat će mo zgradu opštinskog suda koja je izgrađena šesdesetih godina prošlog stoljeća. Sve ostalo je porušeno, ali zato bar pomenimo te stare objekte i tako ih za trenutak vratimo u sadašnje vrijeme.
Sa desne strane Sarajlića bine je bio prizemni objekat u kojem se nalazila mala slastičarnica koju je držao Hamid Hamidović i pekara Salkana Topčića, a odmah do nje je bila kafana Hase Begovića kojeg su zvali Šumar. Na tom mjestu se sada nalazi zgrada u čijem prizemlju je prodavnica obuće “Borovo”, a na mjestu gdje vidimo zgradu suda, nekada je bila trgovina Markice Ivankovića.

U pozadini se vidi kuća porodice Šakića u čijem prizemlju je bila trgovačka radnja, a na spratu sobe za stanovanje, kao i dio poslovnog prostora. Sa lijeve strane, preko puta Sarajlića bine, vidi se kuća na sprat, a bila je vlasništvo Mehmed-bega Gradaščevića, oca od nasih sugrađana Safeta i Dževada Gradaščevića. Na spratu je nekada bila smještena pčelarska zadruga, a u prizemlju zdravljak, pa kafana Fike Šaldića i na kraju Kulina prodavnica. Šesdesetih godina na spratu ove kuće je bio smješten i radio klub kojeg je osnovao Šefko Rabić. U tom klubu, prve Morzeove znake naučio je i pisac ovih redova.
No, vratimo se još malo na onu kuću u pozadini slike, odnosno na kuću Šakića i recimo da je na njenom spratu, jedno vrijeme bio omladinski dom u kojem su se vikendom organizovale plesne večeri. Za šezdesete i sedamdesete godine, bio je to romantićni kutak u kojem su se prvi koraci plesa učili i prve ljubavi rađale. Tu sam i ja naučio prve korake plesa, a jedan ples sa djevojkom plave kose i očiju poput mora, donio je u moj zivot ženu sa kojom i dan, danas, ples otplešem. I dok pišem ove redove, ona sjedi sa moje desne strane i pjevuši pjesmu uz koju smo prvi ples plesali…Kemal Monteno i ” Jedne noći u decembru ”.

Tekst napisao, Mirza Avdičević

5 komentara

  1. Svaka vam cast Mirza,vas rad treba da svi cijene u Gradačcu i da pri kopiranju vasih postova naglase na vas rad, jer je jedino mjesto na netu gdje se sjedinjuje proslost i sadasnjost Gradačca. Lijep pozdrav…

  2. esselamu alejkum! samo hocu da pohvalim autora ovog bloga, ove zaista korisne stranice za sve bosnjake i bosnjanke. ovo je mjesto gdje je autor upalio veliki fenjer kojim rasvjetljuje historiju velikog po srcu, bosanskog grada. veliki aferim majstore!

  3. Lijepo , iscrpno si ispisao sve o Sarajlica bini i svim objektima vezani za taj period … stare fotografije su prelijepe i svjedoce o vremenu u kojem su nastajale…tvoja djela krase sjecanja , u svakom postu imas ponesto u ovome posebno …zenu ociju boje mora koja je zasluzna za sve lijpo u tvome zivotu …a pjesmu uz koju ste plesali prilazem vama radi podsjecanja i da otplesete ples ljubavi koji vas je spojio..http://youtu.be/YCpuM_fQEEc

  4. Svratih po navici cetvrtkom, da procitam novi post. Previdio sam da ste nas obavijestili da cete ubuduce objavljivati tekstove samo dva puta mjesecno. Kad sam vec ovdje, procitacu jos jednom post “Sarajlica bina”. Lijepo napisano, odlicne fotke. Super.

Komentariši