GDJE JE MEZAR HUSEIN-KAPETANA GRADAŠČEVIĆA




Priču o smrti Husein-kapetana Gradaščevića i njegovom mezaru napisao sam na svom Blogu 2011. godine i tom prilikom sam objavio dvije moguće fotografije njegovog mezara.
Jedna od tih fotografija se pojavila još za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je bila pokrenuta i inicijativa za prenošenje kapetanovih posmrtnih ostataka u Sarajevo. Medjutim, kako je ta inicijativa bila politički obojena, od toga se odustalo da bi ponovo bila pokrenuta u poslijeratnom periodu Bosne i Hercegovine.
O čemu se zapravo radi. Projektom igradnje gradskog trga koji bi nosio naziv Trg “Alije Izedbegovića” , predviđena je i gradnja turbeta Husein-kapetana Gradaščavića.
O izgradnji tog trga pročitajte OVDJE ”.

Pored toga u Gradačcu je predviđena i izgradnja Muzeja odbrane BiH, za što je takođe urađen elaborat. I u ovom projektu je predviđeno kapetanovo turbe.
O opravdanosti elaborata za izgradnju ovog muzeja možete pročitati OVDJE ”.


Ne ulazeći u detalje ovih projekata, meni je bila interensantna ideja o izgradnji kapetanovog turbeta, jer istovremeno se od nekih historičara i pisaca moglo čuti kako mikro lokacija tog mezara nije poznata. Naime, zna se samo da se mezar nalazi na mezarju Ejub u Istanbulu, ali se ne zna ko je uslikao fotografiju mezara koja potiče iz Drugog svjetskog rata, a po svoj prilici poslije toga nikad niko nije posjetio taj mezar sve do današnjeg dana. Čudno, zar ne!
Hvalimo se ljepotom grada kojem su najveći pečat dali upravo Gradaščevići i dićimo se Kulom Zmaja od Bosne, koju oni sagradiše. O Husein-kapetanu pjesme ispjevasmo i knjige napisasmo. Kad nam bude najteže njega prizivamo. U raznim projektima i turbe mu namijensmo a ni tačnu lokaciju njegovog mezara ne znamo. Licemjere, ili možda griješim. Ako zaista potoji iskrena namjera da se Kapetanovi posmrtni ostaci prenesu u Gradačac, zar je bilo teško formirati jednu delegaciju od nekoliko stručnih istraživača koji bi otišli u Istanbul i pokušali pronaći Huseinov mezar. Ako ni zbog čega drugog, a ono bar zbog toga da mu vjernici na mezar mogu otići i fatihu proučiti, a ostali posjetitelji počast odati.

Ponukan takvim indolentnim odnosom zvaničnih državnih institucija, lično sam uložio određeni napor da saznam za lokaciju Husein-kapetanovog mezara. Rezultat toga bila je fotografija koju sam objavio na svom blogu 2011. godine, koju možete vidjeti OVDJE ”.

Od samog početka me mučilo to što se na nišanu ne vidi natpis koji bi potvrdio da se zaista radi o Husenovom mezaru. Tražio sam tu nedostajuću kariku i dobio je od

dr. med. Emina Džanića iz Zagreba. Gosp. Džanić mi se obratio prije nekoliko mjeseci i zamolio da mu pomognem sa uputama kako da dođe do Huseinovog mezara, čija fotografija je objavljena na mom blogu. Kao razlog naveo je činjenicu da je mezarje Ejub isuviše veliko i da zauzima ogromnu površinu, a on ima veliku želju da posjeti Huseinov mezar. Poslije naše kratke prepiske, gosp. Džanić je otišao u Istanbul, te uz pomoć fotografije sa mog Bloga i uputa radnika iz Eyup Sultanove džamije, pronašao je dotićni mezar.

Tom prilikom napravio je nekoliko novih fotografija i po povratku u Zagreb preduzeo prve korake u pokušaju prevoda teksta sa nišana. Stupio je u kontakt sa svojom poznanicom i kolegicom po struci, Prim.Vesnom Hadžiosmanović iz Sarajeva, koja ga je uputila na Prof. Dr. Aminu Šiljak-Jasenković, da bi se na kraju tekst našao u rukama Mr. sci Nusreta Čole.
Gosp. Čolo je preveo spomenuti tekst i utvrdio da se ne radi o mezaru Husein-kapetana Gradaščevića već da je to mezar izvjesnog Sarayli Mustafa age, koji je umro 23. Muharemma 1192. godine, odnosno 23. Februara 1778. godine po Gregorijanskom kalendaru.

Zbog svega naprijed navedenog, objavljenu fotografiju povlaćim sa Bloga, a sve u cilju kako se ne bi svarala daljna zabluda u pogledu mezara Husein-kapetana Gradaščevića.

Takođe molim i sve one koji su eventualno preuzeli fotogtafiju sa mog Bloga, da je u budućem vremenu ne objavljuju kao Huseinov mezar.

Ujedno koristim priliku da se zahvalim dr. med. Eminu Džaniću, Prim. Vesni Hadžiosmanović, Prof. Dr. Amini Šiljak-Jasenković, a naročito Mr. sci Nusretu Čolo. Svi oni zajedno, doprinijeli su utvrđivanju istine u pogledu sporne fotografije.

Potraga za tačnom lokacijom mezara Husein-kapetana Gradaščevića se nastavlja.

O znamenitostima Gradačca možete više pročitati ako kliknete na BLOG ”.

Mirza Avdičević

7 komentara

  1. Možda I nema njegovog mezara. Ne zna se ni gdje je ubijen. Nagdje sam pročitao da je ubijen u Trabzonu, na Crnom moru. Ako je tamo ubijen onda je završio u moru, jer Turci nisu sahranjivali izdajnike, a on je bio izdajnik za tursku carevinu. A ako je ubijen u Stambolu onda je ukopan na neko neobilježeno mjesto. Mnogi veliki ljudi u istoriji vlasti turske imperije su završili na nepoznatim mjestima, a naš Husein je bio beznačajna ličnost u poređenju s njima i uz to izdajnik. Fehim

  2. Feha, tvoja razmisljanja su dosta realna, ali postoji ta fotografija iz Drugog svjetskog rata koja nikad nije osporena, ali ni dokazana. Mislim da bi najbolje bilo kad bi taj posao odradili istrazivaci-historicari kojima je to profesija. Iako potpuno neopravdano, ali ocugledno je da od strane drzavnih institucija za tako nesto nema volje. Zato je sa njihove strane licemjerno govoriti o Kapetanovom turbetu, a ni mezar ne znaju gdje mu je.

  3. Saglasan sa sa stanovištem komentatora M.Fehim-a da je naš kapetan…”bio izdajnik za tursku carevinu”.Zbog te okolnosti čini mi se posve normalnim da je naš kapetan završio na nepoznatom mjestu, ma kako ta teza zvučala apatriotkom, posbeno sa osnova percepcije dobrih odnosa sa savremenom Turskom.
    No, ovdje želim iskazati svoj stav o nečemu što je posredno u vezi sa temom. Naime, oficijelna općinska vlast proglasila je prostor između džamije Husejnije i Općinskog suda – trgom Alije Izetbegovića.Ta činjenica evidentno pokazuje da, niti znamo što je trg, niti uvažavamo našeg kapetana.
    Prvo, trg je u urbanističkom i pravnom smislu uređen prostor.
    Drugo, nije moralno a i apsurdno je, trgu predviđenom za izgradnju turbeta našem kapetanu, davati ime druge osobe.
    Treće, grehota je, pa čak i pravno neodrživo prostor uz kompleks Starog grada, koji je izgrađivao naš kapetan, ne nazvati njegovim imenom.
    Zaključno, kako ćemo posjetiocu grada, razjasniti da se “turbe našeg kapetana Huseina nalazi na trgu Alije Izetbegovića”.
    Da ne bi bio pogrešno shvaćen,odnosno da se eventualno izbjegne politička konotacija, glavnoj ulici (H.K.Gradaščević) i trgu (Alija Izetbegović) samo treba zamijeniti imena.
    Kažu da je Aleksandar Makedonski osvojio prostranstva i izgradio imperiju uz mudrost dvadeset vrsnih filozofa.A mudrost je spoj znanja, morala i pravednosti.Šta mi posjedujemo od toga?Skoro ništa.Zbog toga i jeste ova, i mnoge slične priče.
    Osman Novalić

  4. Osmane, ja se jos uvijek nadam pronalasku Huseinovog mezara, a samim time ocekujem da ce zvanicne vlasti promijeniti svoje misljenje i da ce pomenutom trgu dati Kapetanovo ime. Tvoj prijedlog o zamjeni imena Ulice i Trga je jedno od rjesenja. To da je nas Kapetan bio izdajnik za bivsu tursku carevinu, jasno je mnogima, ali nije jasno da ga pojedinci iz sadasnje BiH vlasti jos uvijek smatraju takvim. Danasnja Turska, kao savremena drzava se ogradjuje od svog bivseg sistema i nema bojazni da bi pozitivan odnosa BiH vlasti prema Husein-kapetanu Gradascevicu poremetio dobre odnose sa Tusrkom. Kad bi kojim slucajem sadasnja Turska okupirala BiH, pa valjda bi nasa vlast ustala protiv okupatora, bas kao sto je to ucinio i Husein-kapetan Gradascevic. Ili se mozda varam. Hmm!
    Mirza Avdicevic

  5. kapetan gradascevic na nasu zalost obican slijepac i murtat koji nas je bre historjski kostao…(A)mater u politici i doplamatiji…Vidio sta radi Obrenovic a on sklapa savez cak i sa njegosem…izazvao bijes osmanlija a oni musalju poturcenog srbina iz like micu latas koji je pobio svu bosnjacku aristokraciju i elitu…od toga se i danas osjecaju posljedice….Naicina bre i budaletina sa danasnjeg i ondasnjeg stanovista…neznanjem otvori put unistenju bosne i bosnjaka prtvo AU monarhiji pa zatim jugoslovenstvu kao SH AGRESIJI….Naivan bre i murtat…

  6. Osmane, Osmane, zakacio si naucnu udicu kako su nas ucili….Iskender Makedonski je osvojio prostore gdje je danas Islam a to je prostor ARIJANIZMA kao preteče ili forme islama….KATOLIČANSTVO TJ HRISCANSTVO POcIVA NA LAZIMA I LAZNOJ HISTORIJI…
    Ne postoji razlika u murtatluku Alje i Huse, jedan je napao bracu muslimane, a drugi je “trazio saveznike ” anam medju njima SDS i HDZ….Pijan Nijaz znao je prije ko je i sta je nego trijezan Aljo, vrati se u devedesete, moj mejdžore…Musa Selam

Komentariši