INCIJATIVA ZA PRONALAZAK MEZARA HUSEIN – KAPETANA GRADAŠČEVIĆA

Dragi sugrađani, poštovani zastupnici skupštine opštine Gradačac, cijenjeni načelniče Edise Dervišagiću!

Obradovan viješću da se krenulo sa radovima za izgradnju gradskog trga, na čijoj površini će, između ostalog, biti izgrađeno i turbe Husein-kapetana Gradaščevića, pokrećem inicijativu da se konačno pronađe njegov mezar.

Pokrečući ovu inicijativu, posebno naglašavam njen kulturno historijski karakter, bez ikakve političke obojenosti. Svoju inicijativu pravdam i potkrepljujem činjenicama da su Gradačcem, od kako se zna za njega, upravljali kapetani iz loze Gradaščevića, a posljedni i najpoznatijih od njih je bio Husein-kapetan Gradaščević. Bez obzira što je naročito postao poznat po ustanku protv turske okupacije srednjovjekovne bosanske države, predlažem da se ova inicijativa svede samo na našu opštinu. Naime, ako ovu inicijativu podignemo na nivo države Bosne i Hercegovine, onda će mo otvoriti široku raspravu i vjerovatno, zbog razno-raznih mišljena, a naročito interesa, sve će ostati po starom i nikad nećemo saznati gdje je kapetanov mezar. Da li će se njegovi posmrtni ostaci prenijeti u planirano turbe ili možda samo komadić zemlje sa mezara uzeti, neka o tome odluče nadležni opštinski organi. U svemu ovome bilo bi dobro čuti i mišljenje potomaka iz loze Gradaščevića.

Zato, predlažem nadležnim organima opštine Gradačac da formiraju jedan odbor od nekoliko članova, koji će otići u Tursku sa zadatkom da pronađu kapetanov mezar. Siguran sam da će mo tek tada istinski biti okruženi aurom sevdaha i da će mo u čast pronalaska njegovog mezara, svi u glas zapjevati pjesmu „Sa gradačca bijele kule“.Mirza Avdičević

1 komentar

Komentariši